Kosár

Sokak azt hiszik, hogy lehetetlen házilag előállítani, azokat a tökéletesen omlós, szaftos húsokat, amiket a legjobb éttermekben szolgálnak fel. A szuvidgép volt a profi konyhák számára az elmúlt évtizedek legfontosabb fejlesztése, viszont jelenleg te is secperc alatt beszerezheted saját darabodat!

Szuvidáló gép - intelligens digitális kijelzővel
Szuvidáló gép - intelligens digitális kijelzővel
Szuvidáló gép - intelligens digitális kijelzővel

Hagyományos főzés alatt általában az általános légköri nyomáson való főzést értjük. Néhányan még talán a kuktát is szoktak használni, amelynek lényege, hogy a zárt edényben a keletkező gőz hatására megnő a nyomás, így a víz is később forr fel. A magasabb hőmérséklet főzés esetén egyenlő a gyorsabb és hatásosabb hús készítéssel, a technológiának a rágósabb húsokkal való munka során vesszük nagy hasznát. Viszont a kuktával való főzés során számolnunk kell a súlyos tápanyag vesztéssel.
Az alacsonyabb nyomás viszont alacsonyabb forrás pontot jelent, amit viszont a lazább szerkezetű, porhanyós húsok előállításának technikájában játszik nagy szerepet. A szuvidálás a sous-vide francia kifejezés vákuum alatt való főzést jelent. A szuvidálás lényege, hogy csökkentett nyomás alatt főzzük az ételt, legtöbb esetben húsokat és zöldségeket. A csökkentett nyomású főzés ezen technológiáját vákuum használatával érjük el. A szuvidálás lényege hogy az ételt egy zacskóba helyezzük, amiből kiszívjuk a bennelévő levegőt, ezután a zacskót légmentesen lezárjuk, majd forráspont alatti vízben (60-80°C), állandó hőmérsékleten végezzük a főzést.

Szuvidáló gép - intelligens digitális kijelzővel
VPCOK Szuvidáló gép
Szuvidáló gép - intelligens digitális kijelzővel

Hogy miért is hasznos ez a főzési technika?

Köztudott, hogy minél magasabb hőfokon készítünk valamit, az ételből annál több értékes anyag válik ki bomlás utján, és annál inkább több káros anyag keletkezik. Nem hiába tartozik a sültkrumpli az egyik legkárosabb ételek közé! Elsősorban tehát ezért kapunk rendkívül finom és tápláló ételt a szuvidálási technológiájával, hisz alacsony hőfokon képesek vagyunk a tápláló és vitaminban, ásványianyagokban gazdag ételek eredeti állapotát fenntartani. További fontos szempont, hogy az étel nem érintkezik magával a főzővízzel, így a tápanyagok nem tudnak kioldódni!
Igaz, hogy a vírusok és baktériumok magas hőmérsékleten pusztulnak el, ez a határ viszont a baktériumoknál az 55 celsius fok, így ügyelnünk kell, hogy a szuvidálásnál ez alá semmiféleképpen se menjünk. A minimum főzési idő a mennyiségtől is függ, de 30 perc minimum szükséges.
A szuvidáló gépek használata eddig legfőképpen az éttermek, ételgyártó cégek kiváltsága volt, viszont napjainkban mi is könnyen beszerezhetünk egyet pár tízezer forintért, ami igencsak busásan megtérül! A szuvidálással készítet húsok sokkal szaftosabbak, zamatukat ezerszer jobban megőrzik, mint a hagyományos módszerrel készített társaik. A szuvidált húsból szinte kiesik a csont a csodálatosan omlós állag miatt. A szuvidálással rengeteg fajta étel készíthető, mint például ízletes kacsa, liba comb, de a híres pulled pork is ezzel az eljárással készül. Az így elkészült húsokból nem csak remek egy tál ételek, de igazán kreatív szendvicsek és wrapok is készíthetőek. Az szuvidált ételek nem csak aromájukban, de a tápanyag, vitamin és ásványianyag tartalmukban is kiemelkedőek! Egyszóval a válasz arra a kérdésre, hogy megéri-e szuvidálni: Mindenképpen igen! Ha te is szeretnéd változatosabb, ízletesebb és egészségesebb étellel táplálni a családodat, akkor szuvidálására fel!

Milyen kiegészítőket érdemes hozzá beszerezni?

Az egyik legfontosabb az a szuvidáló medence, ami rendkívül hasznos, mivel úgy van kialakítva, hogy a széléhez csak rá kelljen csatlakoztatni a szuvidáló rudat és már kezdődhet is a sous vide főzés. Tetővel is rendelkezik így nem veszít olyan gyorsan hőt a főzésre használt víz.

A szuvid főzés elengedhetetlen kelléke a vákumtasak. Ebbe kell ugye belehelyezni a szuvidálni kívánt zöldésget, húst vagy más alapanyagot. Le kell zárni és a vákumpumpa segítségével a lehető legtöbb levegőt ki kell belőle szívni.
A főzés során a tasakban benne marad az összes ásványi anyag és hasznos zsiradék. A tasaknak köszönhetően nem távozik a főzés során.

JÓ SZUVIDÁLÁST!

TOVÁBBI BLOG CIKKEK

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK