Kosár

Ha lemegyünk a konditerembe, vagy megnézünk egy kézilabda vagy éppen egy röplabda meccset, akkor biztosan láthatunk legalább egy sportolót, akire “színes” szalagok vannak ragasztva. Ezt az segédeszközt nevezik kineziológiai szalagnak vagy kinesio tapasznak. Röviden összefoglalva bármilyen ízületi panasz vagy izomfájdalom esetén érdemes használni.

KINEZIO TAPE - GYÓGYTAPASZ - KINEZIOLÓGIA

Honnan származik?

Dr. Kenso Kase japán orvos az 1970-es években rengeteg ízületi- és izomsérülttel találkozott. Akkoriban főleg rideg, feszes kötésekkel rögzítették a testrészeket és így próbálták kezelni a problémát. Azonban ezek a módszerek lassúak és kevésbé hatékonyak voltak. Elkezdtek kísérletezni, hogy hogyan tudnák felgyorsítani a regenerációt. Ennek a kísérletezésnek az eredményeként született meg a kinezio-tapasz.

KINEZIO TAPE - GYÓGYTAPASZ - KINEZIOLÓGIA

Hogyan működik?

A kinezió tape, ha megfelelően van felragasztva stabilizálja az ízületeket, természetesen a problémától függően. Ezenkívül segíti a fájdalmas ízület körüli izmok munkáját és növeli az ízületi mozgásterjedelmet. Ebből következően elkerülhetővé válnak a problémák egy egy komolyabb edzés időszak/megerőltetés során. Másrészt kezelhetjük az esetlegesen fennálló panaszokat is. A tapasz engedi mozogni az izmot, ugyanakkor egy rögzített mozgásmintát biztosít, amivel elkerülhető az adott izomrész túlterhelése és ez gyorsítja a helyreállító folyamatokat. Annyira hatékony, hogy akár részlegesen szakadt izmok esetén is segítséget jelent a gyógyuláshoz.

A használatának egy másik eredménye, hogy a szalag a bőrre gyakorolt hatásán keresztül az agy is kap egy speciális ingert, amelynek köszönhetően a regenerációs folyamatok is felgyorsulnak.

KINEZIO TAPE - GYÓGYTAPASZ - KINEZIOLÓGIA
KINEZIOLOGIAI GYÓGYTAPASZ

Milyen sérülésekre alkalmazható?

A megfelelően felragasztott tapasz a görcsös, sérült vagy túl tónusos izom esetén jelentős lazító hatással bír. A ragasztás általában már rövid távon is csökkenti a panaszokat és a fájdalomérzetet, ha pedig hosszabb ideig viseljük, akkor meg is oldhatja teljesen a fennálló problémát.
Akkor tud igazán hatékonyan működni, ha sikerült feltárni a fájdalmat/kellemetlen érzést kiváltó okot és azon az okon tudunk is változtatni. Ha a használó a szalag felragasztását követően is folytatja azt a negatív szokást, ami miatt kialakult a probléma, akkor csak felületi kezelésre lesz elégséges a kinezio tape.

KINEZIO TAPE - GYÓGYTAPASZ - KINEZIOLÓGIA

Mik a jótékony hatásai?

  • A nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik
  • Javul a vérkeringés
  • Csökken a fájdalom
  • Stabilizálja az izmokat, ízületeket
  • Tehermentesíti a sérült szöveteket
  • Megakadályozza az izomgörcsök kialakulását
KINEZIO TAPE - GYÓGYTAPASZ - KINEZIOLÓGIA

A színek között csak színterápia esetén lehet különbség

Kék – Nyugalom: Hűsítő, nyugtató, pihentető szín, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.

Fekete – Erő: Fokozza a piros és a kék szín hatását.

Bézs – Semleges Testszínű: semleges hatású, egyáltalán nem feltűnő, esztétikai okokból gyakran használt szín

Pink – Lazítás: Nyugtató hatással van a testre, az izmokat is ellazítja.

Narancs – Serkentés Meleg: aktív szín, enyhíti az izom feszültségeit és görcseit. Az immunrendszert egészében erősíti, ezzel együtt mozgósítja a test összes öngyógyító erejét.

Vörös – Aktivitás: Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Energetizáló hatású, fokozza a vérkeringést. Legyengült izomzat, lassú vérkeringés esetén kifejezetten ajánlott, gyulladás esetén azonban inkább válasszunk a hideg színek közül.

Lila – Kiegyenlítődés: Egyesíti a kék hűsítő és a vörös aktivizáló hatását.

Zöld – Harmónia: Relaxációs és nyugtató hatású. Ízületi gyulladásra ajánlott.

Citromsárga – Élénkítés: A nap színe, meleget és lelkesedést sugároz, élénkíti az idegrendszert. Jó hatással van a bőrproblémákra, a reumára valamint az ízületi gyulladásra.

Fehér – Tisztaság: A fény, a tisztaság, az egyszerűség jelképe. A fehér szín nemcsak tiszta, hanem tisztító hatású is.

TOVÁBBI BLOG CIKKEK

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK